روش‌های مختلف بتن ریزی استخر

روش‌های مختلف بتن ریزی استخر

بتن ریزی یکی از مراحل ساخت استخر است. بتن ریزی استخر را می توان به دو روش قالب گیری و بتن ریزی با شاتکریت انجام داد. بتن ریزی با شاتکریت آسان تر است، همچنین برای اجرای اشکال هندسی نیز کاربرد بهتری دارد. در ادامه این مقاله از مراحل ساخت استخر و بتن ریزی استخر بیشتر می خوانیم.

ساخت استخر در خانه‌های مسکونی آپارتمانی و ویلایی در این سال‌ها خیلی رونق پیدا کرده است. پروژه‌های ساخت و ساز استخر‌های عمومی نیز همواره در محله‌های مختلف شهرها در جریان هستند. گزینه‌های مختلفی برای ساخت استخر پیش روی شما قرار دارند. بدون تردید بهترین روش برای این منظور، استخر بتنی است. برای ساخت استخر بتنی باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید. مهم‌ترین مرحله بتن ریزی استخر است. سوال اساسی این است که آیا بتن ریزی استخر با ساختمان تفاوت دارد؟ در این مطلب قصد داریم به بررسی نکات اساسی برای اجرای بتن ریزی استخر‌ها بپردازیم. دعوت می‌کنیم تا پایان با ما همراه باشید.

روش‌های مختلف بتن ریزی استخر

مراحل ساخت استخر بتنی

قبل از بررسی روش‌های مختلف بتن ریزی استخر، بد نیست که نیم نگاهی به مراحل اصلی ساخت یک استخر بتنی بیندازیم. قبل از هر چیز باید روی انتخاب مکان مناسب برای احداث استخر تمرکز کنید. مکانی که برای ساخت استخر انتخاب می‌کنید، باید کاملا صاف و مسطح باشد. در مرحله بعدی نوبت به آماده سازی نقشه استخر می‌رسد. در نقشه صرفا ابعاد و اندازه استخر تعیین نمی‌شود. بلکه شکل هندسی و سیستم تاسیسات مکانیکی (لوله کشی، فیلتراسیون و …) استخر نیز تعیین تکلیف می‌شوند.

اولین مرحله اجرایی در ساخت استخر بتنی، خاک‌برداری است. معمولا با استفاده از بیل مکانیکی و بر اساس نقشه، عملیات خاک برداری با مساحت و عمق مناسب انجام می‌گیرد. در ادامه نوبت به مقاوم‌سازی سطح خاک می‌رسد. برای این منظور معمولا یک لایه بتن مگر بین ۵ تا ۱۰ سانتی متر در کف استخر اجرا می‌شود. به این ترتیب به سطح تراز و یکدست برای ادامه کار دست پیدا می‌کنید.

در ادامه نوبت به آرماتوربندی کف و دیوارهای استخر با استفاده از میلگردهای فولادی می‌رسد. در اجرای آرماتوربندی، باید فضای لازم برای انتقال لوله‌کشی آب و خطوط تاسیسات مکانیکی استخر نیز در نظر گرفته شود. با پایان آرماتوربندی، سیستم تاسیسات مکانیکی از قبیل پمپ و فیلتر استخر جانمایی می‌شوند. ضمن اینکه در اجرای آرماتوربندی، باید شیب استخر را نیز در نظر بگیرید. سپس لوله‌کشی آب در استخر صورت می‌گیرد. در نهایت باید قالب بندی بتن برای اجرای بتن ریزی صورت بگیرد.

پس از آن نوبت به بتن ریزی می‌رسد که مهم‌ترین مرحله اجرای استخر بتنی است. بعد از بتن ریزی معمولا به مدت ۲ هفته عملیات کیورینگ بتن انجام می‌گیرد تا بتن به مقاومت مناسب دست پیدا کند. با اتمام عمل آوری بتن، نوبت به آب بندی بدنه بتنی استخر می‌رسد تا جلوی نفوذ آب گرفته شود. معمولا یک لایه اپوکسی سیمان برای این منظور روی سطح بتن اجرا می‌شود. با اجرای کاشی کاری و همچنین محوطه‌سازی، عملیات ساخت استخر بتنی به پایان می‌رسد.

روش‌های مختلف بتن ریزی استخر

روش های بتن ریزی استخر

عملیات بتن ریزی استخر را ترجیحا در دمای بین ۱۵ تا ۳۰ درجه سلسیوس انجام دهید. به این ترتیب نیازی به اجرای دستورالعمل‌های اختصاصی مربوط به بتن ریزی در هوای سرد و گرم نخواهید داشت. ضمن اینکه حداکثر فاصله زمانی بین اختلاط بتن و اجرای عملیات بتن ریزی باید ۳۰ دقیقه باشد. دو روش کلی برای اجرای بتن ریزی استخر وجود دارند که عبارت‌اند از:

روش‌های مختلف بتن ریزی استخر

۱. بتن ریزی استخر به روش قالب‌گیری

در روش اول بتن با استفاده از دستگاه‌های تراک میکسر به صورت آماده با حالت خمیری شکل به محل پروژه انتقال داده می‌شود. سپس با استفاده از پمپ بتن در شبکه مش بندی آرماتور درون قالب‌های بتن ریخته می‌شود. دقت داشته باشید که در این روش آرماتوربندی برای سقف و دیوارها اجرا می‌شود. به همین دلیل رعایت تقارن در اجرای آرماتوربندی در کف و دیواره‌های استخر ضروری است. معمولا ابتدا بتن ریزی کف استخر انجام می‌گیرد و سپس نوبت به بتن ریزی در قالب‌بندی دیوارها می‌رسد.

روش‌های مختلف بتن ریزی استخر

۲. بتن ریزی استخر به روش شاتکریت

روش دوم برای بتن ریزی استخر، شاتکریت نام دارد. در این روش بتن خمیری شکل به صورت پاششی روی کف و دیوارهای استخر اجرا می‌شود. اجرای بتن ریزی شاتکریت به دو صورت تر و خشک انحام می‌شود. البته باید توجه داشته باشید که کیفیت بتن ریزی شاتکریت تر بیشتر است. با استفاده از روش شاتکریت عملا شما نیاز به قالب بندی برای بتن ریزی نخواهید داشت.

بنابراین اصلی‌ترین تفاوت این روش با حالت قبل، عدم نیاز به قالب بندی است. ضمن اینکه شاتکریت امکان بتن ریزی راحت‌تر برای اجرای شکل‌های هندسی مختلف استخر را فراهم می‌کند. البته فراموش نکنید به دلیل نیاز به اپراتور حرفه‌ای برای اجرای بتن ریزی شاتکریت، هزینه بالاتری نسبت به روش قالب بندی دارد.

انتخاب عیار بتن برای ساخت استخر

برای بتن ریزی استخر، پیشنهاد می‌کنیم به سراغ تهیه بتن با عیار ۴۰۰ بروید. منظور از عیار بتن، میزان سیمان موجود در ساختار بتن در واحد متر مکعب است. بر این اساس در بتن با عیار ۴۰۰ به ازای هر ۱ متر مکعب، ۴۰۰ کیلوگرم سیمان وجود دارد. هرچند که ممکن است برخی از سازندگان عیار ۳۵۰ را برای استخر پیشنهاد می‌کنند؛ اما اگر به دنبال یک استخر با دوام با طول عمر بالا هستید، پیشنهاد ما انتخاب عیار ۴۰۰ برای بتن است.

 کلام پایانی

در این مطلب نحوه اجرای بتن ریزی استخر را بررسی کردیم. همان طور که مشاهده کردید، تفاوت در بین روش‌های مختلف عمدتا مربوط به قالب بندی است. از نظر کیفیت اجرای بتن ریزی، اگر از نیروی متخصص در اجرای کار استفاده کنید، معمولا بتن ریزی شاتکریت، نتیجه بهتری را به همراه دارد. ضمن اینکه امکان اجرای بتن با طرح‌های مختلف را برای ایجاد استخر‌ با شکل هندسی خاص با استفاده از روش شاتکریت فراهم می‌شود. به این ترتیب می‌توانید یک استخر با طراحی باب میل خود را در محیط آپارتمان یا ویلا بسازید.

لطفا دیدگاهتان را با ما درمیان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *