داربست مثلثی چیست؟ کاربردهای داربست امگا یا اسکافلد

داربست ها سازه های موقت هستند که در انواع مختلفی تولید می شوند. برخی از داربست ها برای اجرای نمای ساختمان ها، بازسازی و مرمت ساختمان، برق کشی ساختمان و …

داربست ها سازه های موقت هستند که در انواع مختلفی تولید می شوند. برخی از داربست ها برای اجرای نمای ساختمان ها، بازسازی و مرمت ساختمان، برق کشی ساختمان و موارد دیگر استفاده می شود. اما نوع دیگری از داربست نیز وجود دارد که به داربست مدولار معروف است. این داربست ها  برای ساخت ساختمان های بلند، پل ها، سوله و سدها استفاده می شوند. یکی از رایج ترین این داربست ها، داربست مثلثی با اسکافولد است که به شکل باکس های مربع و مستطیلی است که درون هر باکس به دو قسمت شکسته می شود که به شکل مثلث است. این داربست نصب آسانی دارد و نیاز به مهارت پیشرفته برای مونتاژ آن وجود ندارد. در ادامه این مقاله با ویژگی ها، کاربردها، مزایا و اجزای داربست مثلثی بیشتر آشنا خواهید شد.

داربست مثلثی چیست؟

داربست مثلثی از انواع داربست مدولار و به اسم داربست اسکافلد یا داربست امگا نیز شناخته می شود.زمانی که پروژه بتن ریزی سنگین و وسیع باشد به جای جک های سقفی از داربست های مدولار استفاده می شود، هر باکس داربست مثلثی می تواند تا ۱۴۰۰۰ کیلوگرم وزن را تحمل کند. در حالی که جک سقفی صلیبی تنها تا ۱۵۰۰ کیلوگرم وزن را به صورت تقریبی تحمل می کند.به صورت کلی داربست مثلثی برای پل ها و سقف های با ارتفاع زیاد و کفراژ بندی انواع دال بتنی کاربرد دارد. اجزای مختلف داربست مثلثی در محل پروژه نصب و مونتاژ شده و از قبل باکس ها آماده نیستند. همچنین برای ساخت داربست مثلثی ار ورق سیاه st37 با کیفیت استفاده می شود. 

اجزای داربست امگا یا مثلثی چیست؟

داربست مثلثی به صورت کلی از فریم های مثلثی، مهاری داربست، پیچ تنظیم یا سرجک سقفی قابل رگلاژ و کفشک داربست تشکیل شده است و هیچ پیچ و مهره ای در ساخت آن وجود ندارد و با همین موارد به راحتی مونتاژ و اجرا می شود. در ادامه با هر یک از این اجزا بیشتر آشنا می شوید.

فریم های داربست مثلثی

مهم ترین جز داربست مثلثی، فریم های داربست مثلثی هستند و استحکام داربست به مقاومت این جز وابسته است. شکل این فریم ها به صورت مثلثی است و به صورت نر و ماده به راحتی به یکدیگر متصل می شوند. این فریم ها از لوله های فولادی با قطر ۳.۸ و ۵ سانتی متر و ضخامت ۲.۵ میلی متر تولید می شود. لوله های مورد استفاده باید بدون درز باشند تا استحکام کافی داشته باشند. عرض فریم های مثلثی به صورت ثابت ۱۲۰ سانتی متر و در سه طول ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ سانتی متر تولید می شوند. به صورت کلی فریم ها در ابعاد  ۵۰×۱۲۰، ۷۵×۱۲۰ و یا ۱۰۰× هستند. تفاوت طول این فریم ها به منظور تنظیم ارتفاع مناسب است.

مهارهای مورب یا افقی

مهاری های داربست مثلثی در دو مدل افقی و مورب تولید می شود. که مهار مایل در ابعاد ۱۷۰ سانتی متر و مهار عرضی در ابعاد ۱۲۰ سانتی متر تولید می شود. این مهار ها در داربست های مثلثی با لوله های داربست به صورت نری و مادگی به یکدیگر وصل می شوند. برای تولید مهاری ها نیز از لوله های فولادی به قطر ۳.۸ سانتی متر و ضخامت ۲.۵ میلی متر استفاده می شود.

کفشک داربست مثلثی

برای قرار گرفتن  باکس داربست مثلثی نیاز به ابزاری به نام کفشک وجود دارد. کفشک های داربست مثلثی در زیر باکس ها نصب شده و وظیفه آن جلوگیری از فرورفتن داربست به درون زمین است. اما برای اینکه داربست درون زمین فرو نرود، باید از از سفتی زمین مطمئن شوید. در صورتی که زمین سفت نباشد بهتر از با تخته چوبی زیر پایه های داربست را محکم کنید. به میزانی که داربست بلندتر باشد باید از کفشک های داربست محکم تر استفاده شود. عموما کفشک های داربست در ابعاد ۱۴ در ۱۴ سانتی متر ساخته می شود.

سرجک قابل رگلاژ (پیچ تنظیم)

سرجک قابل رگلاژ یا پیچ تنظیم در قسمت بالایی باکس های داربست مثلثی متصل شده و زیر سقف قرار می گیرد و وظیفه تنظیم ارتفاع را بر عهده دارد. این سرجک ها به شکل u هستند و در ابعاد ۴۰، ۵۰، ۶۰ و ۷۰ سانتی متر تولید می شوند.

وزن و ابعاد اجزای داربست مثلثی

داربست مثلثی اجزای متفاوتی دارد و هر کدام از این قسمت ها وزن مخصوصی دارند. فریم های داربست مثلثی در ابعاد ۵۰*۱۲۰، ۷۵*۱۲۰ و ۱۰۰*۱۲۰ است که به ترتیب وزنی حدود ۸، ۹ و ۱۱ کیلوگرم دارند. مهاری ها نیز دو مدل هستند، مهاری مایل به ابعاد ۱۷۰ سانتی متر و وزن حدودی ۵ کیلوگرم و مهاری افقی با ابعاد ۱۲۰ سانتی متر و وزن حدودی ۴.۵ کیلوگرم است. کفشک داربست در ابعاد ۱۴ در ۱۴ سانتی متر و وزنی حدود یک کیلوگرم تولید می شود. وزن داربست مثلثی با جمع این اجزا و با توجه به تعداد باکس های نهایی ایجاد شده سنجیده می شود.

سرجک قابل تنظیم نیز در ابعاد ۴۰، ۵۰، ۶۰، ۷۰ و ۸۰ سانتی متر تولید شده و به ترتیب وزنی معادل ۵، ۶، ۷، ۸ و ۹ کیلوگرم دارد.

وزن هر کدام از اجزای بالا به صورت حدودی است و نمیتوان مقدار دقیقی برای آن مشخص کرد. علت این امر، تفاوت نوع ورق به کار رفته و نوع ساخت است. ورق های مورد استفاده برای ساخت اجزای داربست مثلثی از ورق های با ضخامت ۳ تا ۵ میلی متری است.

مراحل نصب و اجرای داربست مثلثی

اجرای داربست مثلثی بسیار آسان است و نیاز به مهارت و تجربه خاص وجود ندارد. در اجرای این داربست از هیچ آچار و تجهیزات خاصی استفاده نمی شود. به همین علت یک کارگر ساده نیز به راحتی می تواند باکس های داربست مثلثی را با جا انداختن قسمت های مختلف ایجاد کند. در نتیجه با توجه به روند آسان مونتاژ داربست مثلثی، سرعت اجرا نیز بالاتر می رود.

در مرحله اول برای اجرای داربست مثلثی باید از سفت بودن زمین و جلوگیری از فرورفتن داربست به زمین اطمینان حاصل شود. در صورتی که زمین سفتی لازم را ندارد. بهتر از تخته چوب برای سفت کردن و زیر سازی داربست های مثلثی استفاده شود. اگر داربست مثلثی بر روی خاک سست اجرا شود، احتمال واژگونی و حرکت داربست زیاد است.

بعد از این مرحله، کفشک ها را با توجه به عرض میله های قرار قرار داده و ۴ عدد میله مهاری افقی را درون کفش ها به حالت مربعی نصب کنید، سپس یک مهاری مایل را به صورت مورب از یک پاشنه به پاشنه دیگر متصل کنید. بعد با توجه به ارتفاع پروژه شروع به نصب فریم های داربست کنید. ۴ فریم داربست را بر روی ۴ پاشنه قرار دهید. و بعد از این مرحله تا انتها از فریم های داربست مثلثی برای تکمیل داربست استفاده کنید.

ویژگی و کاربردهای داربست مثلثی (اسکافلد)

داربست مثلثی پرکاربرد ترین و متداولترین داربست مدولار در ایران است. این داربست به دلیل روش اجرای آسان، امنیت بالا و  همچنین تنوع در اجرا در ارتفاع های مختلف طرفداران زیادی دارد. از کاربردهای اصلی داربست اسکافلد می توان به کفراژ بندی دال های بتنی، سقف های بسیار بلند و زیر سازی پل ها اشاره کرد. به صورت کلی از داربست مثلثی می توان در انواع پروژه های کوچک و بزرگ استفاده کرد.

عوامل مهم بر قیمت داربست های مثلثی

قیمت داربست مثلثی به عوامل مختلفی بستگی دارد از این عوامل می توان به ابعاد و وزن، تعداد مورد نیاز قطعات و ابعاد سازه، جنس مواد اولیه، برند تولیدی، نحوه و روش تولید و نوسانات قیمت بازار اشاره کرد. به صورت کلی جنس ورق مورد استفاده برای داربست های مثلثی تعیین کننده اصلی قیمت آن است و به میزانی که از ورق مرغوب تری استفاده شده باشد، کیفیت آن نیز بالاتر خواهد بود. برای اطمینان از کیفیت مناسب داربست مثلثی بهتر است که به فروشندگان معتبر در این زمینه مراجعه کنید. 

مقایسه داربست مثلثی با داربست‌ چکشی

تفاوت اصلی و واضح داربست مثلثی و داربست چکشی در ظاهر آن هاست، داربست مثلثی از لوله های به شکل مثلث  و داربست چکشی از لوله های نامتقارن تشکیل شده است. نحوه اجرا و مونتاژ این داربست ها نیز با هم متفاوت است. داربست مثلثی آسان تر و بدون نیاز به اجزای خاصی به هم متصل شده، در حالی که داربست چکشی، مونتاژ سخت تری داشته و برای اتصال لوله ها به یکدیگر نیاز به مغزی، پین و چکش وجود دارد. 

همچنین داربست مثلثی و داربست چکشی در قیمت نیز تفاوت زیادری دارند. عموما اجرای داربست های مثلثی ارزان تر و به صرفه تر از داربست های چکشی است.

مزایای داربست مثلثی

داربست امگا یا داربست مثلثی به صورت گسترده ای در پروژه های ساخت و ساز استفاده می شود و این امر به دلیل مزایای بیشماری است که باری پیمانکاران فراهم کرده در ادامه با این مزایای داربست های مثلثی آشنا خواهید شد.

استحکام و پایداری بالا

داربست های مثلثی استحکام بسیار زیادی دارند و در صورتی که با متریال با کیفیت ساخته شوند تا ۴ برابر وزن خود را به راحتی تحمل می کنند. به صورت کلی میزان تحمل بار در داربست های مثلثی با توجه به چینش داربست می توان تغییر کند. اما با یک چینش مناسب، داربست اسکافلد می تواند تا ۱۴ تن وزن را تحمل کند.همچنین به دلیل ساختار مورب و ثابت پایه ها و لوله های داربست قابلیت مهار و تحمل وزن بالا را دارند.

سهولت در نصب و جمع‌آوری

مونتاژ و دمونتاژ داربست مثلثی بسیار آسان است و نیاز به هیچ گونه ابزار تخصصی ندارد، کارگران به راحتی می توانند با در هم قرار دادن لوله ها و مهاری ها، باکس های داربست مثلثی را اجرا کنند. همچنین به دلیل جدا شدن همه قسمت ها و مونتاژ شدن آن ها، حمل اجزای داربست مثلثی نیز آسان است و نیاز به ماشین های سنگین خاص ندارد.

انعطاف‌پذیری و استفاده مجدد

با توجه به جک های قابل تنظیم داربست مثلثی انعطاف خوبی برای اجرای انواع پروژه ها دارد. همچنین به دلیل طول عمر بالا می توان به دفعات از این داربست برای پروژه های مختلف استفاده کرد.

جمع بندی

داربست مثلثی یا اسکافلد استحکام بسیار زیادی دارد و پرطرفدارترین داربست مدولار محسوب می شود. داربست مدولار برای اجرای پل ها، سقف های بلند و سنگین و سقف های دال بتنی استفاده می شود. این داربست از فریم داربست، مهاری داربست، پاشنه داربست و سرجک سقفی قابل رگلاژ تشکیل شده است. از مهم ترین مزایای داربست های مثلثی می توان به مونتاژ آسان، استحکام بالا و قیمت مناسب اشاره کرد.

 

سوالات متداول

داربست مثلثی چیست؟

داربست مثلثی یکی از داربست های مدولار است که در مرحله قالب بندی پروژه های سنگین برای تحمل بار بتن و نگهداری سقف یا پل استفاده می شود.

داربست چکشی چه تفاوتی با داربست مثلثی دارد؟

داربست مثلثی و داربست چکشی در ظاهر، نحوه اجرا و قیمت تفاوت دارند. قیمت داربست مثلثی از داربست چکشی ارزان تر است و مونتاژ آسان تری نیز دارد.

چرا داربست مثلثی در پروژه‌های ساختمانی استفاده می‌شود؟

داربست مثلثی استحکام بسیار بالایی دارد و برای اجرای پروژه های سنگین مانند پروژه های ساختمانی با ارتفاع سقف زیاد و پل ها کاربرد دارد.

مهم‌ترین ویژگی‌ها و مزایای داربست مثلثی چیست؟

مونتاژ و حمل آسان، کیفیت و ایمنی بالا، تکرارپذیری و قیمت مناسب از مزایای داربست مثلثی است.

لطفا دیدگاهتان را با ما درمیان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *